Economy

Turki, Uzbekistan terus membeli emas, spekulasi bahawa China membeli emas tanpa nama

Selera bank pusat untuk emas kekal tidak puas apabila bank pusat Uzbekistan dan Turki mendahului dalam pembelian.

Minggu lalu, Krishan Gopaul, penganalisis kanan Eropah dan Pasaran Timur Tengah, berkata rekod menunjukkan Republik Uzbekistan membeli 8.7 tan emas pada Oktober, bulan kelima berturut-turut di mana mereka telah membeli jumlah itu.

“Ini meningkatkan pembelian bersih YTD kepada 37t, dan jumlah rizab emas kepada 399t,” katanya.

Pada masa yang sama, beliau berkata bahawa Bank Pusat Turki membeli 9 tan emas bulan lepas, “menaikkan pembelian emas bersih YTD kepada 103 tan. Jumlah rizab emas rasmi kini berjumlah 498 tan.”

Data pembelian terkini datang hanya beberapa minggu selepas Majlis Emas Dunia berkata bahawa bank pusat membeli rekod hampir 400 tan emas antara Julai dan September. Permintaan bank pusat pada suku ketiga meningkat sebanyak 300% berbanding tahun lepas.

WGC menyatakan bahawa bersama dengan pembelian yang dilaporkan, terdapat anggaran besar pembelian yang tidak dilaporkan. Spekulasi yang semakin meningkat dalam kalangan penganalisis pasaran menunjukkan China sebagai pemain tanpa nama utama.

“China berkemungkinan membeli sejumlah besar emas dari Rusia,” kata penganalisis pasaran dan bekas pengarah Jepun untuk World Gold Council Itsuo Toshima, dalam temu bual dengan Nikkei Asia Selasa.

Toshima menyatakan bahawa ini adalah tingkah laku biasa dari People’s Bank of China, yang tidak melaporkan sebarang pembelian emas dari 2009 hingga 2015 dan kemudian mendedahkan ia telah meningkatkan rizab emasnya sebanyak 600 tan.

Bank pusat China tidak mendedahkan sebarang pembelian emas baharu sejak 2019.

Spekulasi mengenai potensi pembelian emas China datang apabila negara terus mengurangkan pendedahan mereka kepada dolar A.S. Aliran dedollarisasi telah meningkat momentum sejak kerajaan A.S. dan sekutu baratnya ‘mempersenjatai’ dolar A.S., meletakkan sekatan keras ke atas Rusia selepas negara itu menyerang Ukraine pada akhir Februari.

China telah menjadi kuasa dominan dalam trend penyahdollarisasi semasa. Memetik data daripada Jabatan Perbendaharaan A.S., Nikkei menyatakan bahawa China telah menjual $121.2 bilion dalam bon A.S. antara Mac hingga Oktober.

Credit by : CoachFadzil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *