Artikel

Ia akan menjadi ‘Disember yang meriah’ untuk harga emas – Pepperstone

Emas melihat berpotensi mengeluarkan $1,800 dan mempunyai tahun 2023 yang hebat, menurut Australian Pepperstone.

Emas akhirnya menemui momentum selepas melihat tujuh bulan kerugian berturut-turut dan mencatatkan paras terendah hampir $1,620 seaun.

Pada hari Selasa, niaga hadapan emas Disember bertindak balas positif terhadap Indeks Harga Pengeluar A.S. yang lebih perlahan dan ketegangan geopolitik diperbaharui selepas laporan bahawa peluru berpandu Rusia menyeberang ke Poland dan membunuh dua orang.

“Kami melihat tanda-tanda penyatuan sebelum ujian berpotensi $1,800/04 dan seterusnya. Senang untuk mengekalkan berat sebelah positif tetapi akan mempertimbangkan semula melalui $1739 dan $1710,” kata ketua penyelidikan Pepperstone Chris Weston. “Ia merupakan tahun yang mengecewakan bagi pelabur emas, dan terdapat kos peluang dengan pegangan belian, terutamanya kerana wang tunai telah muncul sebagai kelas pelaburan tanpa risiko.”

Dalam jangka pendek, syarat untuk emas adalah menggalakkan, dan bulan Disember dijangka “sangat meriah,” menurut Weston.

“Melihat ke hadapan, kami melihat turun naik tersirat (harga dalam pasaran pilihan) telah berkurangan sedikit, dengan XAU 1 bulan IV menjadi 15.5%, tetapi ini nampaknya sesuai dengan turun naik tersirat merentas kelas aset yang jatuh baru-baru ini,” katanya dalam nota hari Selasa. “Ukuran jangkaan turun naik emas ini mengambil kira laporan pembukaan pekerjaan JOLTS AS (1 Dis AEDT), senarai gaji bukan ladang AS (3 Dis) dan laporan inflasi IHP A.S. Nov (14 Dis) tetapi masih belum menggabungkan sepenuhnya bulan Disember. Mesyuarat FOMC (15 Dis). Walau apa pun, sementara pasaran mengurangkan jangkaan turun naik, saya melihat tahap dalam vol memandangkan risiko acara peringkat1 yang akan datang ini, dan saya menjangkakan tempoh ini akan menjadi sangat meriah untuk emas – kerana ia akan berlaku pada USD , kadar dan NAS100.”

Pemacu utama yang perlu diperhatikan ketika pasaran menghala ke penghujung tahun ialah dolar A.S., yang baru-baru ini memberi ruang kepada harga emas untuk meningkat selepas membebankan berat pada logam berharga sepanjang 2022.

“Memandangkan kenaikan emas berbanding kadar sebenar A.S., kita dapat melihat bahawa USD adalah penentu utama, dan dengan aktiviti jualan liar yang mengambil DXY di bawah 106, XAU telah mendapat manfaat. Seseorang boleh menulis tesis yang panjang mengenai USD, tetapi di bawah teori senyuman USD, perasaan yang lebih baik tentang pertumbuhan global pastinya membantu, terutamanya dengan USDCNH muncul dengan begitu agresif apabila China memutarkan rancangan Covidnya – kita juga dapat melihat penamat kepada kitaran pendakian Fed, dengan ramai yang merasakan bahawa Mac 2023 boleh menjadi tarikh apabila kita mendapat jeda yang berpanjangan dalam rancangan mendakinya,” jelas Weston.

Positif besar bagi harga emas ialah potensi kelembapan oleh Rizab Persekutuan pada Disember, tambah Weston. Tetapi banyak yang akan bergantung pada laporan inflasi November, yang akan dikeluarkan pada bulan Disember.

“Cetakan CPI AS seterusnya (14 Dis) akan menjadi kejutan – bukan hanya kerana kami mendapat mesyuarat FOMC sehari selepas itu, tetapi ia boleh mengesahkan bahawa kadar inflasi AS mungkin jatuh bukan secara khusus kerana keadaan kewangan yang lebih ketat melalui QT dan kadar kenaikan, dan itu masih perlu memberi makan melalui ekonomi sebenar. Tetapi terdapat kepercayaan bahawa sementara rantaian bekalan semakin berkurangan, harga tinggi memberi makan kepada diri mereka sendiri, dan inflasi jatuh atas faktor yang lebih organik – harga tinggi menjadi penawar kepada harga tinggi – satu faktor yang boleh disahkan dalam laporan CPI A.S. November, dan itu secara radikal boleh meningkatkan keperluan untuk berhenti seketika pada kenaikan selepas kami melihat 50bp dalam FOMC Disember – emas positif,” kata Weston.

Menurut Alat CME FedWatch, pasaran menetapkan harga dalam peluang 85.4% untuk kenaikan kadar 50 mata asas pada bulan Disember, yang merupakan kelembapan daripada kadar 75bps yang digunakan semasa empat mesyuarat terakhir.

“Kedudukan dalam niaga hadapan emas adalah pendek bersih, dan condong pilihan adalah neutral – kita menuju ke masa yang kukuh mengikut musim untuk menjadi ekuiti A.S. yang panjang, dan jika ekuiti berjalan panas hingga akhir tahun, dana akan mengeluarkan lindung nilai USD, dan ini akan meningkatkan XAU . Fikiran terbuka membayar, dan jelas, jika cetakan IHP Nov datang dalam keadaan panas maka emas boleh dibanting, tetapi itu hanya beberapa minggu lagi,” kata Weston.

Credit by : CoachFadzil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *